KOYUN-KEÇİ VEBASI (PPR) VE KUZULARA KÜPELEME İŞLEMİ BAŞLADI

KOYUN-KEÇİ VEBASI (PPR) VE KUZULARA KÜPELEME İŞLEMİ BAŞLADIIMG-20180703-WA0005
Seydikemer Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Hayvan Sağlığı çalışmaları çerçevesinde İlçemiz merkez ve mahallelerinde Koyun- Keçi Vebası (PPR) ve 3-6 ay arası dişi kuzu ve oğlaklar ile damızlık bırakılacak erkek kuzu ve oğlaklara Brucella (Rev-1) aşılaması ile 6 aylığa kadar olan kuzu ve oğlaklara küpeleme işlemleri başladı.
Konu hakkında bilgi veren İlçe Müdürü Engin Maraşlı; Seydikemer İlçesi hayvan varlığı açısında İlimizde 31.000 Büyükbaş, 106.000 küçükbaş 4.805 buzağı sayısı ile ikinci sırada yer almaktadır. Günümüzde hekimlik anlayışı önemli ölçüde değişmiş ve tedaviye yönelik hekimlik hizmetleri yerine, koruyucu hekimlik hizmetleri temel alınmaya başlanmıştır.Bu anlayışla toplumların korunmasında, hijyenik koşulların ve beslenmenin düzeltilmesi yanında bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklıma ile korunmaya büyük önem verilmektedir. Aşı hastalıklara karsı bağışıklık sağlama amacı ile hayvan vücuduna verilen , zayıflatılmış ya da ölü hastalık etkeni, hastalık etkeninin parçaları veya parçaları ile oluşturulan antijen çözeltisidir. Hayvan Sağlığı açısından bu uygulama ; Sığırlarda aşılama, koyun ve keçilerde aşılama, köpeklerde aşılama, kedilerde aşılama, tavuklarda aşılama ve balıklarda aşılama şeklindedir. Müdürlüğümüzce aşılamalar programlı ve isteğe bağlı aşılama şeklinde yapılmaktadır. Aşılama programının uygulanmaması sonucu oluşan hastalık ve ölümlerle ülke ekonomisi ve yetiştirici açısından büyük ekonomik kayıplar oluşmaktadır. Her yetiştirici mutlaka hem programlı aşılamalarını hemde program dışı koruyucu aşılamalarını program dahilinde yaptırmalıdır. Aşılamaların düzenli yapılması ülkemizde görülen birçok bulaşıcı hastalığı kontrol ve yok etmekte yardımcı olmaktadır.
Sonuç olarak aşıların sağladığı en büyük yarar toplum sağlığının devam ettirilmesidir. Aşılar hastalığı önler ve hastalığın önlenmesi de toplum sağlığı için anahtardır. Unutmamalıdır ki “Koruyucu Hekimlik” her zaman için ; tedavi etmekten çok daha kolay ve anlamlıdır. Dedi.
Bakanlığımızca hayvan yetiştiricileri ülkemiz hayvancılığının geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması, hayvancılık politikalarının yürütülmesinde etkinliğin artırılması, yerli hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi, kayıtların güncel tutulması, hayvan hastalıklarıyla mücadele ve sağlıklı hayvansal üretim için desteklenmektedir.
Bu kapsamda 2018 yılında;
Hayvancılık Yetiştirici Bölgesinde yer alan illerde yem bitkileri ekilişine ilave destek verilecek
Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline göre yem bitkileri desteğinde ÇKS’ye kayıtlı arazileri üzerinde kaba yem üretmek amacıyla çok yıllık ve tek yıllık yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına verilen destekler 2019 bütçesinden ödenecek.
Yem bitkileri üretim desteği, çok yıllıklar için dekar başına yıllık 90 lira, tek yıllıklar için dekar başına 60 lira, silajlık mısır için dekar başına 100 lira, kuru şartlarda ekilişi yapılan yem bitkileri için dekar başına yıllık 40 lira, Bakanlıkça belirlenen Hayvancılık Yetiştirici Bölgesi’nde yer alan illerde yem bitkisi ekilişine, aldığı desteğe ilave yüzde 25 destek sağlanacak.
Yer altı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda 2018’de ekilen fiğ, macar fiği, burçak ve mürdümük için yem bitkisi desteğine ilave yüzde 50 destek verilecek.
Doğal polinasyonu sağlamak amacıyla Bakanlık Örtüaltı Kayıt Sistemine kayıtlı örtü altı ünitelerinde, bombus arısı kullanan yetiştiricilere koloni başına 60 lira ödenecek.
Yetiştirici Bölgelerindeki illerde buzağı ve malaklara 200 lira ilave ödeme
Hayvancılık alanında, programlı aşıları tamamlanmak kaydıyla 4 ay ve üzeri buzağı için 350 lira, malak için 150 lira, soy kütüğüne kayıtlı buzağı için 500 lira, malak için 400 lira, yurt içinde üretilen ve döl kontrolü kapsamında testlerini tamamlamış boğaların buzağılarına 50 lira, anaç mandalara 250 lira, soy kütüğüne kayıtlı anaç mandalara 400 lira destek ödenecek. Bakanlıkça Yetiştirici Bölgesi olarak belirlenen illerde buzağı ve malaklara 200 lira ilave destek verilecek.
Çoban istihdamı desteği, 200 ve üzeri küçükbaş anaç hayvan varlığına sahip işletmelere 5 bin lira olarak ödenecek. Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliğinde anaç hayvan başına 25 lira, Mardin, Siirt ve Şırnak’ta anaç tiftik keçilerine ilave 20 lira ödeme yapılacak.

Çiğ süt desteklemeleri devam edecek
Ürettiği çiğ sütü kayıtlı süt işleme tesislerine satan ve bir hayvancılık örgütüne üye olan yetiştiricilere, manda, koyun ve keçi sütü ile inek sütü, soğutulmuş inek sütü ve üretici örgütleri kanalıyla pazarlanan soğutulmuş inek sütüne farklı olmak üzere, Bakanlığın belirleyeceği dönemler ve birim fiyatlar üzerinden destekleme ödemesi yapılacak. Ürettiği çiğ sütü üretici örgütleri aracılığı ile süt tozu olarak Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne (ESK) satan üreticilerin çiğ süt desteklemeleri devam edecek.
Arı yetiştiricilerine kovan başına 10 lira verilecek
Arı yetiştiricilerine de arılı kovan başına 10 lira, ana arı için 15 lira, damızlık ana arı için ise 40 lira destek sunulacak.
Öte yandan ipek böceği yetiştiriciliği de desteklenecek.
Bakanlıkça belirlenecek illerde 100 başa kadar düve alımına, düve bedelinin yüzde 30’u kadar destek ödemesi yapılacak. Uygulama 2018’den başlamak üzere 2 yıl devam edecek.
Hastalıklardan ari işletme desteği
Hayvan başına 450 lira, hastalıklardan ari ve onaylı süt çiftliği sertifikasına sahip olanlara ilave destek de 80 lira olarak belirlendi.
Hayvan hastalıklarıyla mücadele çerçevesinde uygulayıcılara ödenen aşı ve küpe desteği
hayvan başına 1 ila 1,5 lira arasında tespit edildi.
Hayvan genetik kaynaklarını koruma destekleri kapsamında
Sığır pedigrili korumaya 800 lira, büyükbaş korumaya 600 lira, küçükbaş korumaya 90 lira, arı korumaya (kovan) 40 lira destekleme yapılacak.
Ayrıca, halk elinde anaç manda ıslahı desteği olarak 850 lira, damızlığa ayrılan manda desteği ve damızlık erkek materyal desteği 200 lira, ıslah programındaki koyun/ keçiler ile yavrularına halk elinde ıslah desteği taban sürüde hayvan başına 40 lira, elit sürü için 70 lira ödenecek.
Yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil) mevzuatına uygun kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, 1-200 baş için (200 dahil), hayvan başına 250 liraya kadar Bakanlıkça belirlenen fiyat üzerinden destekleme ödemesi yapılacak.

Paylaş
Bağlantıyı kopyala