Bal için Paydaşları Bir Araya Getiren İmza
Muğla Büyükşehir Belediyesi arıcılara destek ve eğitim verilmesi için Balparmak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında 4’lü protokol imzaladı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, S.S. Karabörtlen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Altıparmak Gıda San. ve Tic. A. Ş.(Balparmak) “Sürdürülebilir Arıcılık, Katma Değerli ve Verimli Üretim Protokolü”nü imzaladı.
Protokol kapsamında Ula- Karabörtlen başta olmak üzere çevre mahalle ve ilçelerden arıcılar belirlenerek eğitim çalışmasına, saha kontrollerine tabi tutulacak. Arıcıların Bal ve diğer arı ürünlerini katkı ve kalıntısız, kaliteli üretmeleri sağlanacak ve arılıkları sürekli denetime tabi tutulacak.
Dünya Çam balının yüzde 90’ını Türkiye, Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80’ini de Muğla üretiyor. Zengin bir bitki florasına sahip Muğla yüzde 68 orman varlığı ile de çam balının merkezi konumunda. Muğla genelinde arıcılara destek olmak için çalışmalarını sürdüren Muğla Büyükşehir Belediyesi imzaladığı 4’lü protokolle arıcılara destek ve eğitim verecek.
Başkan Gürün; “Ağzımızın tadı balı üreten emektar ellerin yanındayız”
Dünya ve Türkiye Çam balı üretiminde başrol oyuncularından birinin Muğla olduğunu söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Büyükşehir Belediyesi olarak arıcılara her türlü desteği vererek üretim kalitesini arttırmak için çalıştıklarını belirtti.
Başkan Gürün; “Bal ve arıcılık konusunda 2020 yılı ne yazık ki çok sağlıklı geçmedi. Nisan ve mayıs ayında yaşanan yüksek sıcaklıklar, yağışların azalması nedeni ile bal üreticileri geçen yıla göre ürünlerinin yarı yarıya azaldığını belirtiyor. Muğlamız sahip olduğu ormanlar, bitki florası ile arıcılığın merkezi iken bu sektörden geçimini sağlayan hemşehrilerimizin ürünün azalması, desteğe ihtiyacı olması nedeni ile Büyükşehir Belediyesi olarak eğitim ve destek çalışmaları başlattık. Temiz petek projesinden makine ve ekipman desteğine kadar birçok farklı alanda bal üreticilerimizin yanındayız. İmzaladığımız 4’lü protokolle de alanlarında uzman, bilimsel çalışmalarla sektörde söz sahibi, üniversitemizin değerli hocaları, Türkiye’nin en donanımlı firmalarından Balparmak ve Karabörtlen tarımsal üretim kooperatifimiz iş birliği içinde saha çalışmaları yapacağız. Babadan kalma yöntemler yerine bilimsel verilerle üreticimizin katma değeri yüksek ürün almasını, Muğlamızın üretimden daha fazla pay almasını amaçlıyoruz. Dağlarından yağ ovalarından bal akan Muğlamızın bereketli toprakları tarım ve hayvancılıkta söz sahibi olmaya devam edecek.” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi bugüne kadar arıcılara, bal ormanı oluşturulması için fidan desteklemesi, arı maskesi ve eldiveni, mum ve su kabı, yüksük yapma aparatı, larva transfer ve arı sütü hasat kaşığı, arı sütü çıtası vb. desteklemesi, “Temiz Petek Projesi” ile arıcıların kışın saklamış oldukları kabartılmış peteklerin -30C’de şoklanması sağlanmakta ve büyük balmumu güvesi, yumurtaları ve diğer zararlıların yumurtalarının vereceği zararlar engellenmektedir. Tarımsal kalkınma kooperatiflerine makine ve ekipman yardımı (Bal dozajlama makinesi, polen kurutma makinesi, emniyet bandı ısı tüneli makinesi, krom çalışma tezgahı, palet vb.) Ayrıca kooperatiflerin ürettikleri, katma değeri yüksek bal ve polene alternatif olarak arı sütü ve propolis gibi apiteratif ürünler üretilmekte ve Belediye güvencesiyle satılmaktadır.