Beyza Öğretmenin Hayatı Arıcılıkla Değişti
Muğla’nın Fethiye ilçesinde İngilizce öğretmenliğini bırakarak arıcılığa başlayan Beyza Yavuz (35),ürettiği bal, polen, propolisin yanı sıra bal mumu ve baldan elde ettiği 50 farklı ürününü satarak geçimini sağlıyor.
Üniversite eğitiminin ardından, ilçedeki özel bir kurumda 6 yıl İngilizce öğretmenliği yapan Yavuz, 4 yıl önce öğretmenliği bırakarak arıcılık yapmaya karar verdi.
Ailesinin de desteğiyle arıcılık kursuna giderek belge alan Yavuz, daha sonra 10 kovan alarak arıcılık yapmaya başladı. Yavuz, Tarım ve Orman Bakanlığının destek sağladığı “Genç Çiftçi Projesi” sayesinde kovan sayısını 50’ye yükseltti. Şehir merkezinde arılara bakamayacağını anlayan Yavuz, ailesiyle Seydikemer ilçesinin kırsal Zorlar Mahallesine taşındı. Yavuz, internet üzerinden pazarladığı bal, polen, propolisin yanı sıra arılardan bal mumu ve baldan elde ettiği 50 farklı ürünü satarak geçimini sağlıyor. Yavuz, arılarla tanıştıktan sonra hipnotize olduğunu, öğrenmek için satın aldığı 10 kovanla arıcılığa başladığını söyledi. Kovanları aldığında çıtayı tutmayı bilmediğini, arıcıların dolaşaraktecrübe edindiğini anlatan Yavuz, “Halk eğitim kursuyla belgemi aldım. Tarım ve Orman Bakanlığının destek sağladığı Genç Çiftçi Projesi’ne başvurdum. Fethiye’de 60 kişi arasından beş kişi içine seçildim ve devlet desteğiyle birçok aletim oldu. Kovan sayım da 50’ye ulaştı.” Dedi.
Arıcılığa başladıktan sonra arıdan sadece bal değil farklı ürünler de elde edildiğini öğrendiğini dile getiren Yavuz, balın dışında polen, propolis, mum ile baldan yaptım çeşitli kremler ve süs eşyalarını satışa sunduğunu dile getirdi.
-“Müdahalesiz Arıcılık Amaçlıyorum”
Ballı yüz yıkama kremi, ballı diş macunu bal sirkesi gibi 50 çeşit ürünü internet üzerinden pazarladığını anlatan Yavuz, şöyle konuştu:
“Çam balının kilosunu 95, çiçek balının 125, hayıt balının 140, püren balının ise 140 liraya satıyorum. Yabancı kaynakları araştırarak bal ve bal mumundan çeşitli eşyalar üretiyorum. Üretimi tamamen organik yapıyorum hiçbir kimyasal kullanmıyorum. Gelen siparişlere yetişemiyorum. Arıcılıkla beraber araba kullanmayı öğrendim ve ehliyet aldım. Fethiye’de apartmanda oturuyordum, ailemle köye taşındık. Çok da memnunum. Sürekli yeni bilgiler öğreniyorum. Müdahalesiz arıcılık amaçlıyorum. Hayalim kara kovan ve sepet kovanlarda arıcılık yapmak. Zaman zaman kovanlarımı koyduğum yerlere çiçek tohumları bırakıyorum.”
Yavuz, arıcılıktan kazancının öğretmenliğe göre çok iyi olduğunu, doğayla ve arılarla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini kaydetti.