ÇİFTÇİLERE HUBUBAT EKİMİNDEKİ YANLIŞLARI DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARIYLA GÖSTERİLDİ

ÇİFTÇİLERE HUBUBAT EKİMİNDEKİ YANLIŞLARI DEMONSTRASYON ÇALIŞMALARIYLA GÖSTERİLDİIMG_1154-01
Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü çeşitli mahallelerde Mibzerle hububat ekim demonstrasyonu sonuçlarını çiftçilerle değerlendirdi.
İlçe Müdürü Engin MARALI çalışmaları hakkında ; “İlçemizde hububat hasadının yoğun olarak yapıldığı şu günlerde Teknik personelimiz yıl boyunca yaptığı çiftçilerin geleneksel ekim ve bizim yaptırdığımız mibzerli ekim sonuçlarını çiftçilerle değerlendirdi. Tahıl üretiminde de verimliliğin esası uygun bir toprak hazırlığını müteakip nitelikli tohumluğu zamanında ‘uygun miktarda’ toprağa ekmektir. İlçemizde tohumluk olarak sertifikalı çeşitlerin kullanımının yaygınlaşması memnuniyet vericidir. Maalesef bölgemizde Buğday ekiminde yerleşmiş kültür olarak halan daha belli bölgelerde birim alana 30-35 kg/da tohumluk kullanılmaktadır. Oysa, yapılan araştırmalar subtropikal sahil kuşağında, çeşide bağlı olarak sertifikalı kademe tohum için 12-14 kg/da (380-400 bitki/m2), yayla kuşağı için 16-18 kg/da’lık (450-480 bitki/m2) bir ekim normunun yeterli olduğunu göstermiştir. Sık ekimin, yabancı ot gelişimini kısmen bastırma etkisi dışında bir tohuma düşen beslenme (hayat) alanını daraltması sonucu toplam verim, tane iriliği (Bin Tane Ağırlığı) ve saman verimini de azalttığı bilinmektedir. Nitekim, ilçemizde çiftçilerimizle yapılan çalışmalar, hasat sezonunda değerlendirildiğinde bu sonuçları doğrulamıştır. Bizde çiftçilerimize en iyi öğrenme ve benimsetme yolunun yaparak , gözlemleyerek ve farkı göstererek çiftçilerimize mibzerle ve ekim normlarına uygun ekim yaptırdık. Yıl boyu ara ara çiftçilerimize hem mibzerli hemde geleneksel elle ve sık ekim alanlarında gözlem yapmalarını sağladık. Hasat sezonunda çiftçilerimiz hem mibzerli hemde geleneksel ekimde dekara verimleri ve daneler arasındaki kalite farkını gördüler. Onlara basit dille maliyet hesabı yaptırdık. Boşuna toprağa fazladan tohum atmanın faydası olmadığı gibi ürün verim ve kalitesini düşürdüğünü görmelerini sağladık.
Seydikemer İlçemizde yaklaşık 260.000 dekarlık alanda hububat ekiminin yapıldığı dikkate alındığında, gereksiz tohum kullanımıyla ciddi anlamda milli servet kaybı oluşturduğu görülmektedir. Çiftçilerimizin bu konuda eğitim çalışmalarımıza katılmalarını. Tavsiyelerimizi dikkate almalarını, kendi elleriyle toprağa gereksiz tohum atmamalarını istiyoruz. dedi.
Çalışmalara katılan çiftçiler “Çalışmanın çok yararlı olduğunu, atalarından gördükleri ekim tekniklerini artık bırakmaları gerektiğini dile getirip, teşekkür ettiler”

Paylaş
Bağlantıyı kopyala