SEYDİKEMERDE SAZAN BALIK HASADI BAŞLADI

SEYDİKEMERDE SAZAN BALIK HASADI BAŞLADISAZAN HASADI BAŞLADI (1)
Seydikemer İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Su Ürünleri Biriminde görevli Su Ürünleri Mühendisleri Hasan Sarıtekeli ve Cevdet İnceoğlu Demirler Mahallesinde bulunan ve bölgede tek olan sazan balık üretim tesisinde hasat denetimleri yaptı.
Sazan yetiştiriciliği hakkında bilgi veren İlçe Müdürlüğü “ Ilıman iklim bölgelerinin ekonomik öneme sahip türü olan sazan (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758), sıcağı sevmesinin yanında soğuğa da dayanıklı olup, entansif yetiştiricilik için çok uygundur. Az miktarda oksijene gereksinim duyması ve yetiştirme sırasında boylama, kepçeyle yakalanma ve tartım gibi işlemlere duyarlı değildir ve kolayca yaralanmaz.4-30C arasındaki su sıcaklığı değişimlerine kısa sürede uyum sağlar.
Doğal yaşam alanı havuzlar, göller ve nehirlerdir (9). Su sıcaklığı ve yem durumuna bağlı olarak hızlı büyüyen bir balıktır. 20-25 yıl hatta 35-40 yıl yaşadıkları ve boylarının 1 m’nin üzerine çıktığı ağırlıklarının ise 25-30 kg’a ulaştığı bildirilmektedir.
Sazan dipten beslenen omnivor bir balıktır. Besinlerini bentik su hayvanları, planktonlar, bitki parçaları ve bitkisel artıklar oluşturur. Dipteki küçük su canlılarını çamurla birlikte alıp, çamuru geri atar. Bu nedenle, çamur içinde oyuklar açar. Büyük sazanların bazı küçük balıkları yedikleri de gözlenmiştir (10). En iyi yem alımı ve değerlendirmesi, 16-25 C su sıcaklıklarında ve özellikle 23-24 C’de olur.
Sazan üretiminde akarsu, kaynak suyu, göl suyu, yeraltı suyu veya kısaca soğuk olmayan bütün sular kullanılabilir.
Akarsular, yüksek miktarda oksijen ve besleyici madde içermelerine rağmen, sel ve taşkınlara açık olmaları ve tarım ilâçları sızıntılarını taşıma riskleri nedeniyle, dikkatli kullanım gerektirir. Ayrıca, evsel veya sanayi atık sularıyla kirlenme riskine ve mevsimlere bağlı olarak su seviyesindeki düşmelere de dikkat edilmesi gerekir. Gerektiğinde akarsudan alınan suyun havuzlara verilmeden önce dinlendirilmesi gerekebilir.
Durgun sular sıcaklıkları nedeniyle, sazan üretiminde en çok tercih edilen sulardır. Özellikle üreme zamanında kullanılmalıdırlar.
Kaynak suları oksijence fakir oldukları gibi zehirli gazlar içerme riskine de sahiptirler. Su sadece oksijen açısından fakir olduğunda, suya düşüler yaptırılmak suretiyle oksijen miktarı artırılabilir. Bu şekilde, zararlı gazların bir kısmı da uçurulabilir. Fazla miktarda zehirli gaz veya demir ve kurşun gibi ağır metal içeren sular, sazan yetiştiriciliği için uygun değildirler. Kaynak suları sel, taşkın ve yağmurlarla bulanarak mil ve çamur taşımadıkları gibi parazit ve hastalık mikrobu da taşımazlar.
Artezyen suları ve pompa ile çıkarılan yeraltı suları da sazan üretiminde kullanılabilir. Ancak, yeraltı sularının yetiştiricilikte kullanılması düşünüldüğünde, maliyet analizinin iyi yapılması gerekir. Sıcaklığı uygun olmak koşuluyla birçok su kaynağının sazan üretiminde kullanılması mümkün olduğundan, sazan üretimi için belirli ölçülerle sınırlandırılmış herhangi bir su kaynağı tavsiye etmek zordur.
Seydikemerde bölgedeki tek sazan balık üretim tesisine sahiptir. Yıllık 50 ton kapasiteyle tam kontrollü üretim yapılmaktadır. Müdürlüğümüzce “ Su Ürünleri Denetimleri” çerçevesinde hasat kontrollerinde, tazelik ve kriterlere uygunluk denetlenmekte “ Dendi.
Edinilen bilgide Seydikemer de üretilen sazan balığının genellikle İç Anadolu Bölgesi balık hallerinde tüketime sunulduğu şeklinde oldu. Haber: Zekeriya ŞAHİNSAZAN HASADI BAŞLADI (2)

SAZAN HASADI BAŞLADI (3)

Paylaş
Bağlantıyı kopyala